Copyright: Homeo-Natura 2009                                  De tijd is nu:
                 Wij zijn van maandag t/m woensdag telefonisch bereikbaar (Ma 10:00-11:00 / di. en woe. 09:00-10:00 u)
Silicea
middelen zou reageren. Ik heb diepwerkende inwendige middelen voorgeschreven die driemaal per week werden toegediend. Voor dit geval kwamen onder andere in aanmerking thuja (Westerse levensboom) en conium (gevlekte scheerling). Deze middelen werken beiden gunstig op gezwellen. Een aantal andere middelen werken positief op het eerder gevormde littekenweefsel, waaronder silicea (kiezelzuur).
Tevens was het noodzakelijk
om door de iets veranderde been-
stand het bot en het (kogel)ge-
wricht een stimulans te geven om
weer soepeler te worden en
eventuele ontstane verkalkingen
of botwoekeringen op te lossen.
Voor dit laatste werkt een combinatie
van symphytum (smeerwortel) en hekla
lava
(as van de vulkaan Hekla op IJsland)

zeer gunstig. Rhus toxicodendron
(gifsumak) is een middel dat nuttig is bij
aandoeningen aan spieren en gewrichten, indien de stijfheid vooral bij beginbeweging wordt waargenomen. Bij voortgezette beweging zullen de stijfheidklachten minder worden.

Voorkeur
Bij voorkeur kies ik voor middelen met hoge potenties, mede omdat ze minder vaak hoeven te worden toegediend. Deze krachtige middelen zijn in staat om echt puin te ruimen en niet alleen de uiterlijke symptomen van de ziekte tijdelijk weg te nemen. Tevens is het voor de eigenaar handig dat er niet 3-4 maal per dag middelen toegediend hoeven te worden.

Wondhelend
Locaal op het gezwel heb ik de eigenaresse een zalf laten toepassen die sterk wondhelend en pijn-
stillend werkt en littekenweefsel doet ver-
dwijnen. Deze zalf bevat een aantal planten-
WILDVLEES / TUMOREN

Een paar jaar geleden werd ik gebeld door de eigenaresse van een Arabische volbloedhengst, een dier van 2,5 jaar oud, dat als veulen een verwonding had opgelopen aan een voorbeen. De verwonding was heel diep geweest en het dier had een slagaderlijke bloeding gehad. Alles was destijds gehecht, maar op de plaats van de verwonding begon een bloemkoolachtige wildvleesvorming / gezwel te groeien. Aangezien het gezwel aan de binnenkant van de kogel van het voorbeen zat, trapte het paard er steeds tegen aan, waardoor het gezwel continu stuk ging en heftig bloedde. Men besloot, na bezoek aan diverse klinieken, het gezwel operatief te verwijderen.

Operaties
Later bleek dat op dezelfde plaats het gezwel weer begon aan te groeien tot een grote bloemkool. Ook de beenstand had hierdoor te lijden omdat het dier er toch naar ging lopen. Na veel wikken en wegen besloot men om het gezwel nogmaals operatief te laten verwijderen. Het kwam echter wederom terug. In totaal is het gezwel achtmaal verwijderd in diverse Nederlandse- en Belgische klinieken en door de plaatselijke dierenarts, maar groeide telkens weer aan. Men was het er eigenlijk al over eens dat het dier nooit meer bruikbaar zou worden en dat het dier naar de slager moest verdwijnen.

Redmiddel
Als laatste redmiddel werd ik gebeld met de vraag of ik hier met behulp van homeopathie nog iets aan kon doen. De mensen waren zelfs bereid om het gezwel opnieuw te laten verwijderen en daarna een homeopathische behandeling in te stellen, ter voorkoming van aangroei.

Advies
Op mijn advies zijn we begonnen met de homeopathische behandeling zonder het gezwel te verwijderen, waardoor we goed konden volgen hoe het gezwel op de
Pagina 1 van 3
Pagina 2 van 3
Volgende pagina