Copyright: © Homeo-Natura 2009                                 
                 Wij zijn van maandag t/m woensdag telefonisch bereikbaar van 10.00 tot 11.00 uur
op beenvlies en kraakbeen. Uitwendig kan de ruta oertinctuur, opgelost in water, als kompres worden aangelegd op de pijnlijke plaats; het werkt pijnstillend. Inwendig gebruiken we een homeopathische verdunning van ruta. Na een opgelopen trauma verkrampen de bloedvaten. Ruta stilt deze kramp, maar laat ondertussen de aders, slagaders en haarvaten wel functioneren. Zonder inname van ruta functioneren deze bloedvaten minder, waardoor het been slechter is doorbloed en trager geneest. Vaak combineren we ruta met arnica en symphytum bij peesletsel.
Arnica (valkruid) is inzetbaar bij elk
opgelopen trauma. Arnica geeft een
verwijding van de bloedvaten, waardoor
een verhoogde doorlaatbaarheid optreedt.
Het versnelt het herstel van beschadigd
weefsel. Symphytum (smeerwortel: kan
eveneens als ruta in oertinctuur, opgelost
in water, uitwendig als kompres op de plek
waar de peesklap/peesontsteking zich
bevindt worden aangebracht. Inwendig
wordt weer de homeopathische verdunning
gegeven.
Bij een peesblessure met een kapotte
huid
kan de uitwendige wond het beste
worden behandeld met Betadine-oplossing
(1 deel betadine-oplossing vermengd met
2 delen water). Daarna als homeopa-
thische therapie calendula (gouds-
bloem).
Dep de wond met een oplossing
van calendula oertinctuur in water, daar-
na droogdeppen met een schone doek en
regelmatig inzalven met calendulazalf.
Calendula stimuleert de doorbloeding van
het behandelde weefsel, werkt ontstekingsremmend en bevordert snelle huidvorming (epithelisering).
PEESPROBLEMEN

Bij praktisch alle vormen van paardensport komt het heel erg aan op de benen van het paard. In verhouding tot het vrij grote paardenlijf (en lichaamsgewicht) zijn de benen eigenlijk maar hele dunne stelten. Veel vlees zit er niet aan een paardenbeen, dus een been bestaat voornamelijk uit botten en pezen. Eventueel ontstane blessures genezen maar traag.

Vooral bij paarden zonder weidegang, die dus ongeveer 23 uur per dag op stal staan, is de doorbloeding slecht. Komt een dergelijk paard van stal en moet het meteen zware prestaties verrichten is de kans dat een blessure ontstaat groot. Vooral de pezen hebben het zwaar te verduren. Wordt de voorhand van een paard overbelast (bijv. door veel te springen of bij springen op een harde bodem) kunnen de pezen verrekken of zelfs scheuren. Dit kan ook gebeuren bij langdurig gebruik van het paard of als het paard vaak in een te hoog tempo moet lopen. We zien dit nogal eens bij pony's of paarden van jeugdige ruiters, die bij voorkeur dagelijks in rengalop door het bos of over het strand galopperen. Ook kan het paard een peesklap oplopen: het achterbeen grijpt zo ver naar voren dat het in de pezen van de voorbenen schopt. Vooral als het dier aan de achterbenen hoefijzers heeft komt de klap erg hard aan. Na het oplopen van een peesklap treedt peesontsteking op. Ook na overbelasting kan een pees ontstoken raken: de pees voelt warm aan, de huid is gezwollen en aanraken doet pijn. Regelmatig afspuiten met koud water (2-3x daags 15 minuten) valt in elk geval aan te raden, totdat de zwelling is afgenomen. Koelen heeft pas zin als je het écht 15 minuten volhoudt. Doe je het korter is de ontstekingsremmende werking geringer.

Homeopathische middelen, in te zetten bij peesproblemen, zijn:
Ruta graveolens (wijnruit): dit middel wordt bij beschadigd peesweefsel altijd ingezet. Het werkt ook
Pagina 1 van 2
Pagina 2 van 2
Symphytum