Copyright: © Homeo-Natura 2009                                 
                 Wij zijn van maandag t/m woensdag telefonisch bereikbaar van 10.00 tot 11.00 uur
hepar sulfuris (zwavellever) kan worden ingezet, vooral als er sprake is van ettervorming. Dit laatste middel kan worden gecombineerd met silicea (kiezel). Silicea zetten we in als de kwaal al langer woekert en er bindweefselvorming is rond wondjes die chronisch etteren.

Bij alle vormen van mok ongeveer eenmaal per week de aangetaste plaatsen uitgewassen met betadineshampoo, betadinescrub (jodiumhoudend) of een warm sop van Biotex groen. Tijdens het wassen de shampoo/scrub of het zeepsop goed inmasseren en minstens 5-10 minuten in laten weken, dan alle loszittende korsten en zalfresten
verwijderen. Vooral nooit nog vast-
zittende korsten lostrekken! Hierna het
been of de benen heel goed naspoelen,
afdrogen met een schone handdoek en
de huid aan de lucht verder laten drogen.
Dan neemt u een oplossing van 1 deel
betadine-oplossing en 2 delen water,

waarmee u de droge huid goed insprayt
(plantenspuit) of dept met een schoon
sponsje. Dit laat u indrogen en dan even-
tueel een tweede maal een betadine-
oplossing aanbrengen. Als de betadine
goed is ingedroogd kunt u beginnen met
dagelijks zalven, bijvoorbeeld een meng-
sel van graphietzalf en calendulazalf
(1-2x daags gedurende langere tijd blijven
inzalven). Daarbij inwendig een combinatie
van bovenstaande homeopathische middelen
gebruiken. Bij paarden met behang aan de
benen valt het aan te raden het behang op de aangetaste plaatsen te verwijderen, alleen dan kan de behandeling op de huid komen. Schoon en droog houden blijven de belangrijkste voorwaarden om de mok over te krijgen en weg te houden.
MOK


Vooral in de natte jaargetijden, is mok een zeer hardnekkig probleem bij paarden. Het kan aan zowel de voor- als achterbenen voorkomen.

Bij het ontstaan van mok krijgt het paard kloven in de kootholten. Meestal hebben we in het aanvangsstadium te maken met zogenaamde droge mok (hardnekkige droge kloven). Deze aandoening kan ontstaan door een slechte hygiëne in de stal of een natte modderweide, waarin bacteriën huizen. Probeer in elk geval aangekoekt vuil aan de benen te voorkomen.
Paarden met behang aan de benen (div. koudbloeds en friezen) hebben vaker last van deze kwaal. Behalve een slechte hygiëne kan ook juist overmatig de benen met zeep wassen mok veroorzaken. De natuurlijke vetlaag (talg) wordt op die manier verwijderd. De droge huid kan openspringen en er kunnen dan allerlei infecties ontstaan. Dit laatste stadium heet natte mok. Uit de kloven komt vocht en er ontstaan dikke korsten op de zere plekken. Ook schurftmijten kunnen zich in de kloven/wonden gaan invreten. Bij schurftmijten schuurt en stampt het paard van de jeuk. In dat geval dient men én de mok én de parasieten te bestrijden. De bestrijding van parasieten bij voorkeur met een ontwormingsmiddel op basis van ivermectine (inwendig), eventueel mede uitwendig met ivermectine behandelen.

Bekende homeopathische middelen zijn:
Sulfur (zwavel),
een huidmiddel bij uitstek. Werkt bij allerlei huidaandoeningen zoals vele soorten eczeem en schurft. Een leuke bijkomstigheid is dat sulfur de werking van andere ingezette homeopathische middelen versterkt. Graphites (grafietpoeder) zetten we in als er een gele kleverige uitvloeiing op de huid zichtbaar is. Mezereum (peperboompje) is eveneens een middel dat past bij mok. Maar ook het sterk ontstekingsremmende middel
Pagina 1 van 2
Pagina 2 van 2
Mezereum