Mijn naam is Sita van der Munnik-Tilstra, geboren te Enkhuizen in 1962, grotendeels opgegroeid in Petten (aan zee). Mijn huidige woonplaats is Schagerbrug, een klein agrarisch dorpje, met ruimte voor (huis)dieren bij huis.

Van jongsafaan ben ik paardenliefhebster. Enkele paarden kregen een ongeneeslijk gebrek waarbij inslapen de enige optie was. Zo begon mijn zoektocht naar oplossingen voor bepaalde gezondheidsproblemen. In Engeland en Duitsland werd homeopathie bij dieren al toegepast en trok men soms wel een jaar uit voor behandeling. Veel documentatie was er niet in Nederland, laat staan een opleiding. Een dierenarts bij mij in de buurt was zijn tijd vooruit en paste homeopathie succesvol toe bij moeilijke problemen (bij paarden en honden). Zo rond 1984 kreeg ik hulp van hem bij mijn zoektocht naar veterinaire documentatie. Ook heb ik veel uit het buitenland verzameld. Eerst ben ik humane homeopathie (voor mensen) gaan studeren, waarna ik het geleerde in de praktijk ook toe ging passen op dieren. De humane middelen bleken exact hetzelfde bij dieren te werken (homeopathische middelen als diergeneesmiddel bestonden nog niet).

In Nederland werd ik één van de eersten met het diploma veterinair homeopaat, naast de humane homeopathie. Zo werd ik in 1989 een pionier op dit gebied en startte mijn eigen veterinaire homeopathiepraktijk. Voor een aantal dierengezondheidstijdschriften werd ik vaste redacteur en schreef praktijkverhalen. Die werden gelezen in Nederland en diverse andere landen. Zo kwamen mensen soms overal vandaan met problemen. De meeste verhalen vindt u terug op deze website.

Voor het stellen van de juiste diagnose zijn vaak bepaalde onderzoeken gewenst: zo ontstond in de loop der jaren een fijne samenwerking met diverse dierenartsen en dierenklinieken in heel Nederland.  Op elk gebied is wel een veterinaire specialist te vinden, net als in het ziekenhuis voor mensen. Pas na de juiste diagnose kun je een passende behandeling instellen, zowel regulier als homeopathisch.

Ik heb de homeopathie altijd toegepast als complementaire geneeskunde, naast- en als aanvulling op de reguliere behandeling. Zo blijken veel dingen oplosbaar, zelfs kwalen waar men voorheen van dacht dat er niets meer aan te doen was. Voor acute gevallen geldt (ook met homeopathie) dat ze vaak binnen enkele uren oplosbaar zijn, zoals een darminfectie (braken en/of diarree). Echter, een artrose bij uw paard (of uzelf) kan niemand ongedaan maken. Wel leefbaar maken bijvoorbeeld door middel van een homeopathische ondersteuning: de patiënt is vaak weer pijnvrij. Zo’n paard is regelmatig normaal inzetbaar voor licht werk, zonder dat de ondersteunende middelen ook maar enige bijwerking of risico’s hebben.

Over humane homeopathie is door anderen al veel geschreven. Op veterinair gebied schreef ik als één van de eersten artikelen met de bedoeling kennis aan anderen over te dragen.